Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Flash back: Bellini




Το 1929 ο Τζιουζέπε Τσιπριάνι ο γηραιότερος ήταν μπάρμαν στο ξενοδοχείο Europa της Βενετίας, όταν συνάντησε έναν αμερικανό φοιτητή, τον Χάρι Κάσινγκ. Έχοντας απόλυτη ανάγκη από χρήματα, ο Κάσινγκ απέσπασε από τον Τσιπριάνι περίπου 6.000 δολάρια. Εξαφανίστηκε όμως, αφήνοντας τον Ιταλό ανήσυχο για την τύχη των χρημάτων του. Παρ' όλα αυτά ο Αμερικανός επέστρεψε τον Φεβρουάριο του 1930, όχι μόνο για να ξεπληρώσει τον Τσιπριάνι. Είχε στη διάθεσή του 24.000 δολάρια, έτσι ώστε οι δυο τους να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί. Αυτή ήταν η αρχή του Harry's Bar, εκεί όπου «γεννήθηκε» το Μπελίνι, ένα κοκτέιλ από prosecco και χυμό βερίκοκου. Το πορτοκαλί κοκτέιλ έλαβε το όνομα του από έναν αναγεννησιακό πίνακα του Τζιοβάνι Μπελίνι που λάτρευε ο Τσιπριάνι.

Flash back: Cosmopolitan



Αποτελούσε το μόνιμο συνοδό κυριών στο Sex and the City αν και η φήμη του είχε εισχωρήσει στη ζωή των οπαδών του αρκετά χρόνια πριν. Οι ρίζες του φύονται σε αρκετές πόλεις όπως την Μινεάπολις, το Σάουθ Μπιτς, το Σαν Φρανσίσκο, το Μανχάταν, την Μασαχουσέτη. Το κοκτέιλ βασικά είναι απλά ένα καμικάζι με μια ανεπαίσθητη δόση χυμού φράουλας. Η πιο λογικοφανής εξήγηση είναι ότι αρκετοί μπάρμεν είχαν την ιδέα της πρόσθεσης της φράουλας την ίδια στιγμή έτσι ώστε να δημιουργηθεί το…αξεσουάρ που η Κάρι Μπράντσο λάτρευε περισσότερο και από τις γόβες του Manolo Blahnik… 

Flash back: Daiquiri



Μερικές από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις έχουν γίνει από ατύχημα. Το ίδιο ισχύει και για το ντάκιρι που ο μύθος το θέλει να ανακαλύπτεται από τον Αμερικανό μηχανικό ορυχείων, Τζένινγκς Κοξ, ο οποίος ξέμεινε από τζιν, στο Σαντιάγκο της Κούβας το 1905. Η φήμη του έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις. Ο Σάλιντζερ, στο "The Catcher In the Rye" το έκανε το αγαπημένο ποτό του Χόλντεν Κόλφιλντ και ο Τζον Κένεντι κατάπιε την αποτυχία στην κρίση του κόλπου των χοίρων με ένα καλό ντάκιρι. Ρούμι, λάιμ και ζάχαρη ανοίγουν τις πύλες της γευστικής ηδονής… 

Flash back: Martini



Οι θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί για την προέλευση του κοκτέιλ Μαρτίνι είναι τόσες πολλές όσοι και πατέρες κάθε νίκης. Δημοφιλές ιδιαίτερα στο ασθενές φύλο και τον…Τζορτζ Κλούνει λέγεται ότι προέρχεται από ένα παλιό καλιφορνέζικο κοκτέιλ με το ισπανόφωνο όνομα Μαρτίνεθ. Οι Ιταλοί αποκηρύττουν μετά βδελυγμίας την θεωρία και υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την εταιρεία Μαρτίνι και Ρόσι, η οποία από τον 19ο αιώνα εξήγαγε βερμούτ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το εντεινόμενο χάσμα πάει να γεφυρώσει ένας διάσημος μπάρμαν του ξενοδοχείου Νίκερμποκερ, Μαρτίνι Άρμα Ντι Τάγκια… Τα διλήμματα για την προέλευση πάντως ουδόλως φαίνεται να απασχολούν τους aficionados του κοκτέιλ όπως τον Λουίς Μπουνιουέλ που έλεγε ότι «το καλύτερο Μαρτίνι φτιάχνεται όταν μια ηλιαχτίδα περάσει μέσα από το τζίν για ν' αγγίξει λίγο το βερμούτ». 

Η προέλευση της λέξης cocktail!



Λέγεται ότι η λέξη cocktail πρωτοεμφανίστηκε σε αμερικάνικο λεξικό το 1803. 
Κάποιοι λένε ότι την περίοδο της χαρτοπαιξίας στα ποταμόπλοια του Μισισιπή, οι μεγάλοι νικητές φορούσαν ένα κόκκινο φτερό πετεινού (cock) και καλούνταν να φτιάξουν ένα ποτό-μίγμα όλων των αλκοολούχων ποτών που υπήρχαν πίσω από το μπαρ, που σερβίρονταν σε ένα ποτήρι που έμοιαζε με κοκοράκι και ανακατευόταν με ένα κουτάλι που έμοιαζε με την ουρά (tail). Άλλοι ισχυρίζονται ότι την περίοδο μετά την Αμερικανική Eπανάσταση, μια ζωηρή πανδοχέας μαγείρευε κοτόπουλα και μετά το δείπνο κερνούσε ποτά στολισμένα με τα φτερά από τις ουρές τους, ενώ οι Γάλλοι φώναζαν «Vive la cock tail»! 

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Γάλλος Αντουάν Πεϊσοντ χρησιμοποιούσε για μεζούρα των φαρμάκων μια αυγουλιέρα, coquetier (στα Γαλλικά). Η πιθανότερη όμως προέλευση της λέξης cocktail είναι από τη γαλλική λέξη coquetel, που ήταν το όνομα ενός μίγματος κρασιών. Όπως και να έχει όμως ένα είναι το γεγονός. Ότι όταν τα κοκτέιλ κυλούν μέσα σου η αίσθηση της ευχαρίστησης διαγράφεται στο χαμογελαστό σου πρόσωπο.

Tekila Sunrise

Πως μπορουμε να φτιαξουμε το coctail των ονείρων μας!
Tekila Sunrise

Αρχή

Καλώς ήρθατε στο Blog μας.
Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για τα coctail όλου του κόσμου.